Uhlík (kresba uhlom)

25.05.2020 14:29

K najzákladnejším výtvarným materiálom patrí obyčajný ohorený uhol, alebo zuhoľnatené drievko, ktorý má tradíciu viac ako päťdesiat tisíc rokov. Uhol má nezameniteľnú kvalitu a farbu i použitie na všetky podklady. Najpopulárnejší podklad pre uhol je papier, ktorý je svetlostály a umožní množstvo odtieňov šedi.

Uhlík je známy od praveku, dnes sa vyrába hlavne z viniča a vŕby, je dostupný v rôznej dĺžke a hrúbke. Je ho možné zakúpiť vo viacerých druhoch tvrdosti. Popri tradičných ceruzkách z lisovaného uhlíka sa objavujú aj príbuzné pomôcky, vyrobené z prírodného, alebo umelého uhlíka. Uhol má nezameniteľnú kvalitu a farbu i použitie na všetky podklady. Najpopulárnejší podklad pre uhol je papier, ktorý je nesmierne svetlostály a umožní nepreberné množstvo odtieňov šedi.

Uhlík sa vyrába z triedených konárov dubového, vrbového, alebo iného porézneho dreva, ktoré sa čiastočné spáli a nechá zuhoľnatieť. Potom sa premení na tyčinky jemného, prírodného, kresliaceho uhlíka. Pri výrobe kvalitného uhlíka, musí byť drevo zbavené od sukov a drobných kryštalických častíc, ktoré by mohli poškodiť vlákna papiera. Veľmi dôležitá je tiež karbonizácia dreva.

Uhlík sa dodáva v trinásť, alebo pätnásť centimetrových tyčinkách o priemere od 5 milimetrov až po 1,5 centimetra. Väčšina výrobcov vyrába tri stupne tvrdosti: mäkké, stredné a tvrdé uhlíky.