Mikuláš Galanda

11.11.2018 14:21

Mikuláš Galanda, maliar a ilustrátor sa narodil 4. mája 1895 v Malej Vieske. Jeho rodičia, matka Margita Galandová, rodená Tauberová a otec Štefan Galanda, mali dvoch synov a dve dcéry. Boli to pracovití ľudia, ktorí neovplývali bohatstvom, ale ani netrpeli nedostatkom. Galandov otec bol dlhé roky štátnym notárom a matka mala miestny krajčírsky salón.

V roku 1927 úspešne ukončil štúdium na Akadémii výtvarných umení v Prahe a vrátil sa do Turčianskych Teplíc. Z dôvodu prípravy pedagogickej aprobácie ešte rok dochádzal do Prahy.

Reálna slovenská skutočnosť preniká Galandovým dielom od výberu samotnej témy až po jej osobitý charakteristický výraz. Našiel si svoju vlastnú netradičnú cestu a spôsob. Jeho vzťah k ľudovému umeniu a slovenskému ľudovému prostrediu je výsostne výtvarný a tvorivý. V Galandovom diele má popredné miesto obraz ženy. Zmocňoval sa ho od poézie až k próze života s obdivom, láskou, hrdosťou a ľudskou dôstojnosťou. Od krásy mladosti, k materstvu naplnenej zrelosti, v ojedinelých prípadoch sa dotkol aj záveru života - staroby. Druhá polovica osudu ženy nenadobudla v jeho diele významnejšie miesto, nestihol ju precítiť tak, ako precítil mladosť, najmä materstvo - osud mu vlastné potomstvo nedožičil. Známymi sa stali jeho obrazy " Matka s dieťaťom na kvetinovom pozadí ", " V matkinom objatí ", " Matka s dieťaťom pri makovici ".